Aloittaisinko sulkapallon pelaamisen?

29.11.2022

Ihminen, joka etsii urheiluharrastusta, pohtii lajin olemusta ja sen tarjoamia asioita yleensä omien tietojensa ja käsitystensä pohjalta. Seuraavassa tutkittua ja koettua tietoa sulkapallosta:

Sulkapallon aloituskynnys on matala. Normaalilla koordinaatiolla varustettu aikuinen saa onnistumisia varmasti heti ensimmäisellä kerralla ja hien pintaan huomaamatta. Sulkapallo on hauskaa! Kentillä näkee paljon hymyileviä ihmisiä.

Sulkapallo on hyvin kardiovaskulaarista harjoittelua ja pitää niin sydämesi, kuin kehosi kunnossa. Sulkapallo on hyväksi kaikille lihaksille. Se treenaa erityisesti ulkoreisiä, pakaroita, pohkeita ja takareisiä, sekä keskivartalon, käsien ja selän lihaksia. Kokonaisvaltaisempaa treeniä saa hakea.

Lihastreenin lisäksi parannat joustavuuttasi. Mitä enemmän liikut, sitä joustavammaksi tulet. Varsinkin urheilussa, kuten sulkapallossa, kääntymisiä ja nopeita askelluksia tarvitaan.

Joustavuuden lisäksi treenaat myös kestävyyttä. Iän myötä liikkuvuus rajoittuu, mutta aktiivisena pysyminen auttaa ehkäisemään näitä ongelmia. Pysymällä aktiivisena voitelet niveliäsi ja estät niveltulehdusten syntymistä ja kehittymistä.

Sulkapalloa pelatessasi on tärkeää liikkua äärimmäisen nopeasti, joten jonkin ajan kuluttua kehität itsellesi merkittävästi lisää nopeutta ja ketteryyttä.

Sulkapallon pelaaminen auttaa hyvän yleisen terveydentilan säilyttämisessä. Kuten kaikki liikunnan muodot, sulkapallo voi vähentää tai poistaa monien terveysongelmien riskiä, kuten korkeaa verenpainetta, diabetesta ja liikalihavuutta. Se voi myös vähentää sepelvaltimotaudin riskiä vähentämällä triglyseriditasoja ja ja lisäämällä "hyvää" kolesterolia.

Koska sulkapallon harrastaminen lisää fyysistä kuntoasi, auttaa se vähentämään samalla stressiä ja muuta arjen ahdistusta, ja on näin kokonaisvaltaisesti parantamassa myös mielenterveyttä.

Heti ensimmäiseksi ei kuitenkaan välttämättä ole viisasta mennä välinekauppaan. Sen sijaan kannattaa hakeutua lajikokeilua varten hyvinvarusteltuun liikuntapaikkaan, jossa on laadukkaat vuokravälineet (pelikengät ja mailat) saatavissa.

Tämä ei ole itsestään selvä asia, vaan on pelipaikkoja, jotka eivät vuokravälineisiin panosta laadullisesti tai niitä ei ole ollenkaan saatavilla. Pirkanmaalla ainakin Ylöjärven Liikuntakeskus omaa laadukkaan lainavälineistön, sekä uusien mailojen testausmahdollisuuden.

Kun sitten harrastus on vakavasti päätetty aloittaa, on välineiden hankinnan aika. Hakeudu ostamaan maila sellaisesta paikasta, jossa mailaa voi testata kentällä. Mailoissa on merkittäviä eroja, eikä testaamatta urheilukaupasta ostettu maila välttämättä ole kovinkaan sopiva sinulle.

Jos et pääse missään testaamaan, on viisasta hankkia maila, josta tietää sen olevan aloittelijalle riittävän joustava ja tässä auttaa palveleva ja asiantunteva kauppias.

Oikeat sulkapallokengät eroavat vaimennukseltaan perussisäpelikengistä merkittävästi. Panostaminen laadukkaisiin sulkapallokenkiin säästää niveliäsi ja lihaksiasi ylimääräiseltä rasitukselta. Useissa pelipaikoissa pelialusta on sulkapalloon hieman liian kova, jolloin hypyt ja nopeat pysähdykset aiheuttavat kipeytymiä helposti, jos kengät eivät vaimenna iskuja riittävästi.

Seuraava erittäin hyödyllinen asia on ainakin yhden oppitunnin ostaminen ammattivalmentajalta. Saat ammattilaiselta vinkit peruspeliisi, sekä ohjeet, kuinka vältät vammat ja väärästä tekniikasta aiheutuvat kipeytymiset. Pelihallit osaavat opastaa valmentajien puheille.

Suomen Sulkapalloliiton sivuilta löytyy tiivistelmä säännöistä.

Nämä on hyvä tietää, mikäli haluaa pelata vastustajaa vastaan pisteitä laskien. On kuitenkin aivan yhtä hyvä asia pelailla ilman vakavaa tuloshakuisuutta, vain liikunnan iloa hakien.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita