Grippi eli kahvanauha. Miksi?

29.11.2022

Liian usein näkee pelaajan pelaavan huonokuntoisella gripillä, vaikka jänteet ja muu on tarkkaan harkittua ja priimaa. Pelaajat uskottelevat toisinaan itselleen, että grippi on muotoutunut heille sopivaksi. Tosiasia kuitenkin on, että uusi hyvä pitävä grippi on merkittävästi peliä parantava tekijä.

Kun ostat APACS Pro Shopista gripin, kuuluu ilmainen asennus hintaan.

Kun ostat mailan, on mailassa valmiina peruskahvanauha, jota jotkut kutsuvat nimikkeellä "nahka". Tämän on tarkoitus toimia alustana varsinaiselle gripille, eikä se ole tarkoitettu pelattavaksi.

Tuon alustaksi tarkoitetun gripin päälle tulee asentaa joko ohut eli ns. overgrip tai paksumpi ns. replacementgrip. Tälle paksummalle gripille ei kukaan ole keksinyt hyvää suomenkielistä vastiketta, puhuttakoon tässä nyt vaihtogripistä.

Overgrip on siis nopeasti vaihdettava ohut kerros mailan oman perusgripin päällä. Joskus pelaajat lisäävät kahvan paksuutta laittamalla näitä ohuita useamman päällekkäin. Näin tuntuma ei muuta merkittävästi pehmeämmäksi.

Paksumpi vaihtogrip voi korvata mailan oman "nahan" kokonaan (replacementgrip) eli se laitetaan suoraan mailan kahvamateriaalin päälle. Usein tämä materiaali on puuta, mutta hiilikuituisiakin kahvoja on ollut monellakin mailavalmistajalla. Paksumman gripin ominaisuuksia on usein myös pehmeys. Esimerkiksi erittäin suosittu Apacsin gripeistä on polyuretaanigrippi (eli PU-grip), johon sormet hieman uppoavat, mikä lisää pitoa.

Niin ohuessa kuin paksummassakin gripissä on olemassa erilaisia versioita kohokuviolla, syvennyksillä, juomuilla. Kokeile useita erilaisia, kunnes löydät mieleisesi.

Oma lukunsa on froteegrip ja semifrotee:

Froteegrip on tarkoitettu erityisen voimakkaasti hikoavalle tai hyvin kosteissa oloissa pelatessa käytettäväksi. Käden kastuessa sen ominaisuudet ovat pitkälti yhtenevät froteen kanssa. Frotee ei ole kovinkaan helposti omaksuttava grippi ja usein sitä käyttävätkin vasta lajissa vakavasti kilpailevat pelaajat. Huiput käyttävät lisäpidon saamiseksi myös Grip powderia.

Semifroteessa on keskellä nahkanauha, joka auttaa käyttöä käden ollessa alussa kuiva.

Semifrotee on melko harvinainen tuote ja sillä on vankkumaton kannattajakuntansa. Tämän gripin löydät yksinmyyntioikeudella meiltä:

https://www.apacsfinland.com/Taan-Semifrotee-grip

Mikä sitten on oikea paksuus gripille? Kilpapelaajan tulisi käyttää kohtuullisen ohutta grippiä, joka mahdollistaa nopeat mailaotteen muutokset. Toisaalta paksuus tulee olla riittävä, että mailasta saa hyvän otteen.

Harrastepelaaja voi käyttää nyrkkisääntönä sitä, että sormet osuvat peukalon tyveen vasta, kun mailasta puristetaan voimakkaasti, ei koko ajan.

Jos sinulla on kyynärpääongelmia, (tenniskyynärpää) koeta suurentaa hieman gripin kokoa (ja samalla pienentää hieman kireyttä jänteissä) Näistä asioista voi olla apua. Suosittelen myös vierailua jollain fysikaalista hoitoa antavalla taholla, jolta saa apua asiassa. Vaivasta on turha kärsiä jääräpäisesti. 

Muista, että kun paksunnat grippiä lisäämällä kerroksia, lisäät myös painoa kahvaan eli mailan tasapainopiste muuttuu. Paksuntamiseen on olemassa ohutta ja erityisen kevyttä harsoa, jota käyttämällä et lisää kahvapainoisuutta mailassasi. Jos taas mailasi on liian kärkipainoinen, voit lisätä painoa kahvaan lyijyteipillä ilman, että sinun tarvitsee lisätä gripin määrää. Paksuntamisharsoa ja lyijyteippiä on saatavissa meiltä, lähetä postia apacsfinland@gmail.com

Perusohjeistus gripin laittoon löytyy:

https://www.youtube.com/watch?v=7XK6iAliCGU


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita