Miksi jänteeni katkesivat niin pian jännityksen jälkeen?

24.11.2022

Kilpapelaajille tilanne ei yleensä tule yllätyksenä, mutta harrastajapelaajat saattavat toisinaan tulla hyvinkin hämmentyneinä reklamoimaan jännittäjälle otsikon mukaista sattumusta. Useimmiten vielä sen jälkeen, että asiakas on halunnut mailaansa aiemmasta poiketen erityisen hyvän kilpajänteen, olettaen samalla sen olevan erityisen kestävä. Totuus kun usein on juuri päinvastainen, ohut kilpajänne ei ole useimmiten kovinkaan pitkäikäinen. Jänne valitaankin juuri muiden peliominaisuuksiensa vuoksi, ei kestävyyden.

Jänne voi mennä kehyksen vierestä poikki vaikka ensimmäisellä lyönnillä jännityksen jälkeen, ( vaikka holkitkin olisivat uusia.) Tällöin on kysymys jänteen ylivenymisestä, joka aiheutuu siitä, kun pallo osuu kehyksen viereen. Koska jänne ei voi venyä tässä tapauksessa pallon osumakohdan molemmilta puolilta yhtä paljoa, se saattaa venyä liikaa lyhyemmältä puolelta ja yksinkertaisesti katketa liian suuresta rasituksesta.

Paras lääke tähän on paksumpi jänne, johon kannattaa vaihtaa siinä tapauksessa, että näitä "poka-osuma" rikkoutumisia tapahtuu liian usein. Taitojen ja lyönnin ajoituksen parantuessa näitä ylivenymisiä tapahtuu yhä harvemmin, mutta tuskin kukaan niiltä kokonaan voi välttyä.

Kun maila on juuri jännitetty, on viisasta aluksi lyödä hieman varovaisempien lyöntien "sisäänajo" jänteille. Kun jänteet ovat vähän aikaa käytössä, jänne jonkinverran venyy ja jänteisiin mahdollisesti jännityksen yhteydessä muodostuneet kireyserot tasoittuvat. Tämä auttaa jännettä kestämään paremmin huonoja osumia.

Seikka, joka aiheuttaa varsinkin uuden mailan jänteiden katkeamista on se, kun pelaaja vaihtaa mailaan, joka ei ole ehkä tasapainoltaan juuri edellisen kaltainen, lyönnin ajoitus helposti muuttuu hieman. Tämä voi aiheuttaa "ylimääräisiä pokalyöntejä", jotka pahimmassa tapauksessa katkaisevat jänteen. Joskus maila on vain täysin sopimaton pelaajalle, eikä ongelmasta "opita" eroon, muuta kuin vaihtamalla mailamallia.

Alhaisempi jännityskireys säästää aina jänteitä, mutta jos ei halua tinkiä hyväksi kokemastaan jännityksen kireydestä, on muutama keino jäljellä. Kylmillä ilmoilla jänteet / mailan kehys on hyvä lämmittää ennen peliä. Tämä tapahtuu helpoimmin hieromalla mailan jänteitä ja kehystä kämmenien välissä. Nylon, joka on jänteiden raaka-aine, imee ilmasta kostetutta. Mitä lämpimämpi jänne on, sitä enemmän siinä on myös kosteutta. Kosteus taas pitää jänteen kimmoisana, jolloin se kestää huomattavasti kauemmin.

Toinen asia on huolehtia, että uudelleen jännityksen yhteydessä kaikki rikkoutuneet läpivientiholkit uusitaan mailan kehykseen. Tämä estää jänteen leikkautumisen rikkoutuneen holkin terävään reunaan. Jännitäjät yleisesti veloittavat tästä palvelusta erillisen korvauksen. APACSFINLAND tekee tämän veloituksetta jännityspalvelussaan. (2019 syksystä lähtien)

Osa tekstistä on lainattu Ashaway jännetehtaan varajohtajan Steve Crandallin kirjoituksesta Victor Finlandin sivuilla.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita