Sulkapalloammattilaiselta kysyttyjä
Miksi minun mailassani on 88 holkkireikää eli jänteet paljon tiheämmässä kuin kaverini mailassa?
Tihentämällä jännevälejä saadaan aikaan laajempi sweetspot eli hyvä osuma-alue, toisaalta 88 holkitus hajauttaa energiantuottoa (dispersed force). Myös mailan jännityksestä tulee Forzan maahantuojan mukaan tasalaatuisempi ja kestävämpi. Enemmän jänteitä tarkoittaa kuitenkin myös enemmän ilmanvastusta (joka vie noin 10% lyöntienergiasta), ja painajaista mailan jännittäjälle.
Voisinko vielä aloittaa pelaamaan kilpaa, vaikka olen yli 30v harrastaja.
Suomen sulkapalloilussa luokkatasoja on sen verran paljon, että kynnys lähteä mukaan kilpapeleihin ei ole liian korkea.
Voinko kehittyä valioluokan pelaajaksi kovasti harjoittelemalla, vaikka en ole lahjakas urheilija?
On selvää, että lahjakkuus ja sitä kautta lajiin sopivat ominaisuudet siloittavat tietä tähtiin merkittävästi. Silti Suomen tasolla on useita pelaajia, jotka ovat erittäin rankan treenaamisen kautta tulleet riittävän hyväksi noustakseen valio-luokkaan.
Yli 30 vuotiaana kilpauran aloittaneita kärkipään A-luokitettuja tunnen kyllä.
Listaan tähän seuraavaksi oman mielipiteeni valmentajan näkökulmasta, mitä synnynnäisiä ominaisuuksia huippupelaajalla tulisi olla:
OLENNAISET:
Nopeus: Nopea käsi (+tekniikka)=kova isku
Nopeiden jalkojen tärkeys lienee kaikille selvä, mutta nopeat solut ilmenevät myös vartalon kierrossa jne.
Keskittymiskyky: Sulkapallossa on voitava tehdä hurja määrä päätöksiä sekunnin osissa, silloin täytyy focus olla täysin siinä hetkessä.
HYVÄ OLLA:
Kivunsietokyky: Urhelijan tulee sietää kipua ja epämiellyttäviä tuntemuksia antamatta niiden häiritä suoristusta. Kun pelataan täysillä, jonnekin kyllä sattuu.
Kestävä ja toimiva keho: Perussairaudet tai puutteet elimistön toiminnoissa tekevät pelaamisesta huipulla haasteellista. Diabetes, aineenvaihduntahäiriö, keliakia, asentohuimaus vaikkapa esimerkkinä.
KISAPÄÄ! On paljon hyviä pelaajia, jotka eivät kykene parhaimpaansa kisoissa tai hermoilevat pelinsä pilalle.
Ostin mailan marketista/verkkokaupasta, enkä ole tyytyväinen, mitä teen?
Ota yhteyttä ammattilaiseen, jonka kanssa "tuunaatte" mailaa: Vaihdetaan ensiasennusjänteiden tilalle laadukkaat ja sopivalla kireydellä olevat uudet jänteet. Vaihdetaan grippi pelaajalle sopivaksi, riittävän paksu/ohut/sopiva pinta.
Etsitään pelaajan tuntemuksiin paremmin sopiva painopiste mailasta muuttamalla lyijyteipillä maila kärkipainoisemmaksi/kahvapainoisemmaksi jne.
Ei vieläkään maila tunnu hyvältä, mitä nyt?
Otat yhteyttä ammattimaiseen mailanmyyjään, joka järjestää sinulle mahdollisuuden testata erilaisia mailoja. Jos tähän ei ole mahdollisuutta paikkakunnallasi, kokeile pelikavereidesi mailoja.
Jos sinulla on pelikavereita, jotka ovat samassa ongelmassa, kysy jonkin merkin edustajalta mahdollisuutta saada mailoja testiin esim. postin kautta.
Apacsfinland lähettää testisetin peliporukalle rahtivapaasti. Maksat ainoastaan mailojen takaisinlähetyksen, joka sekin hyvitetään oston yhteydessä.
Missä iässä kilpapelaajan tulee lopetella uraansa?
Useimmiten vammat ja siviilielämän haasteet ovat siivittämässä pelaajan päätöstä kilpauran lopettamisesta. Harjoittelu entiseen malliin ei ole mahdollista tai siihen ei ole aikaa. On silti mielestäni huono asia ajatella mustavalkoisesti ja lopettaa kilpaileminen kokonaan, kun sen sijaan voi siirtyä pelaamaan alemmilla tasoilla, ikäluokkakisoja, joukkuekisoja jne. Näin kisaaminen voi jatkua vähemmän vaativalla tasolla ja tuoda kuntoa ja jaksamista arkeen. Ikäluokkia kilpailuissa riittää aina yli 70 ikävuoteen saakka.