Syöttö ja syötönpalautus. Aliarvostetut osat peliä.

29.11.2022

Kun harrastelijapelaaja asettuu syöttämään, on hänen asentonsa enemmän tai vähemmän kumara. Teknisesti tämä tekee syötöstä hyvin epävarman, syöttö lähtee tällöin todennäköisesti merkittävästi liian alhaalta. Vartaloa ei tällöin saa mukaan suoritukseen vaan syöttö tehdään silloin pelkällä kädellä. Vartalon pitäminen suorana on ehdoton edellytys hyvälle syötölle. Mikäli olet teknisestä suorituksesta epätietoinen, kannattaa kysyä ohjeita hyviltä syöttäjiltä tai valmentajalta.

Keskittymisen puute, huolimattomuus ja turha kiirehtiminen vievät tästä tärkeästä ensimmäisestä lyönnistä parhaan terän liian usein myös hieman kokeneemmillakin pelaajilla. Kun syöttö on ainoita lyöntejä, jonka pelaaja tekee ilman vastustajan aiheuttamaa liikettä tai hankalaa asemaa, on anteeksiantamatonta tuhlata tämä tärkeä etu huolimattomuuteen. Keskity!

Pitkän syötön tulee olla kaareltaan korkea ja ulottua takaviivojen väliin pakottaen näin vastustaja aina ottamaan useita askeleita taaksepäin. Matala (nopea) syöttö harvoin tuo mitään yllätystä syöttöä vastaanottavalle, vaan on useimmiten menetetty piste vastustajan iskiessä suoraan vastapallosta itselleen pisteen. Hyvä syötön suunta on keskiviiva, josta hyvänkin iskijän on vaikea tehdä syöttäjän ohittavaa iskulyöntiä. Laitaan suunnattu syöttö hankaloittaa merkittävästi omaa peliäsi, mikäli vastustaja osaa sitä hyödyntää. Sivurajan tuntumasta kun on hyvä hyökätä suoraan linjaa pitkin, syöttäjän ollessa sijoittunut oman syötön jälkeen pelikeskukseensa.

Syötit sitten pitkää tai lyhyttä syöttöä, sitä on harjoiteltava.

Tekninen suorittaminen tulee olla syötöstä toiseen täysin sama. Jos esimerkiksi pitkässä syötössä syöttö jää jatkuvasti lyhyeksi (hidas pallo?), ei voimaa tule automaattisesti lisätä, vaan syöttäjän tulee siirtyä eteenpäin syöttökohdastaan ja tehdä syöttö teknisesti joka kerta samalla tavalla.

Lyhyen syötön tulisi olla vain juuri syöttöviivan ylittävä, voimakkaasti heti verkolta alaspäin kaartava. Verkon ylittämisen jälkeen syöttö ei siis saisi enää olla noususuuntainen. Lyhyen syötön suuntaa kannattaa vaihdella, välillä lähemmäs keskiviivaa, välillä aivan laitaan. Tämäkään ei suju varmasti ilman harjoittelua.

Vastaanottajan tulisi olla sijoittuneena ruutunsa keskivaiheille. Jos otat syötön vastaan liian takana, olet aina myöhässä lyhyestä syötöstä ja olet pakotettu tekemään nostavan lyönnin palautuksessasi. Jos olet liian edessä, et ehdi nopeaan, pelaajan ylittävään ns. swip-syöttöön taakse ajoissa.

Vastaaottajan tulee olla mailanpuoleinen jalka takana syöttöä vastaanottamassa, polvet hieman joustettuna ja paino etummaisella jalalla, maila kohotettuna ainakin rinnan korkeudelle.

TÄRKEÄÄ VASTAANOTETTAESSA:

-Älä ota syöttöä vastaan, jos et ole vielä valmis vastaanottoon! Syöttö tällöin uusitaan! Katseen kohottaminen kohti syöttäjää vastaanottoasennossa ollessasi tulkitaan valmiudeksi.

-Suunnittelejonkin verran etukäteen, millaisen palautuksen aiot tehdä. Varsinkin väsyneenä päättämättömyys voi pilata vastaanoton.

-Pyri tekemään erilaisia vastaanottomalleja, jotta vastustaja ei voi etukäteen valmistautua niihin.

-Useimmiten syötön palautus vastustajan rystypuolelle on tehokas. Muista kuitenkin vaihdella palautuksen suuntaa.

Jos teet aina saman palautuksen, olet helppo vastus.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita